Matlagningskurs

Och så är det söndag nu igen….nu är vi snart är i mitten på mars månad. På helgerna försöker jag att hinna med förutom hemmets bestyr också träffa familjen samt även ägna mig åt min passion, matlagning i någon form.  Igår blev det en dag fylld med matlagning, det var dock inte jag som lagade maten, det gjorde deltagarna på min matlagningskurs.

Ungefär en gång i månaden håller jag en matlagningskurs på Medborgarskolan, alltid något peruansk tema. Igår var det dags för peruansk/japansk fusion som kallas ”Nikkei”. Många blir förvånade över den crossover och undrar vilken koppling som finns mellan Peru och Japan.

Kort beskrivet uppkom ”Nikkei” i slutet på 1800-talet då en stor skara japaner arbetskraftsinvandrade till Peru och stannade kvar i landet och började laga japansk mat med peruanska råvaror. Tänk dig japanska råvaror som miso, ingefära, soja, sesamolja, alger som blandas med peruanska råvaror som chili, koriander, majs, sötpotatis osv. Det blir en smaksensation kan jag lova dig.
Igår lagade deltagarna en fyra rätters måltid och vi avslutade kursen med att man äter gemensamt det man har lagat.

Här kommer lite bilder från gårdagens kurs.

En av förrätterna var: Tiradito Nikkei, en variant av ceviche.

En annan förrätt var ”causa Nikkei” en klassisk peruansk potatisbakelse med japanska inslag.

Causan dekoreras med furukaki, avokadoaioli och salladslök.

Causa med tonfiskfyllning.

Till varmrätt blev det ”Wokat ris med skaldjursgryta”. Här steks skaldjuren innan de läggs i en mustig sås gjord på bl.a miso och med peruansk chili panka.

Arroz chaufa Nikkei, stekt ris på Nikkei vis

Till efterrätt bjöds det på ”äppeldumplings med kokos lucumaglass”

Lucuma är en typisk frukt från Peru som smakar som kola/vanilj. Här har deltagarna gjort glass med kokosmjölk. Som sedan äts med de stekta/ångade dumplings och som toppas med kokoschips

Deltagarna gjorde riktigt bra ifrån sig och imponerade mig och mina smaklökar.

Är du nyfiken och sugen på att gå en peruansk matlagningskurs hos mig. Kika in på Medborgarskolans hemsida och anmäl dig. Klicka på länken för att komma vidare till anmälan

Här nedan delar jag med mig av ett recept från gårdagens kurs:

Tiradito Nikkei (4 portioner)

Ingredienser:

300 g. laxfilé/rödingfilé eller färsk tonfisk
För vegetarisk variant använd champinjoner alt. kokta kronärtskockshjärtan.

Marinad:
0,5 dl limejuice eller citronjuice= saften av ca 1 stor lime alternativt 1 hel citron.
1,5 vitlöksklyftor pressade
0,5 tsk riven ingefära
2 msk soja
2 tsk honung
1 tsk aji panca pasta (peruansk chilipasta, går att byta ut mot en vanligare variant som exempelvis: chili ancho)
1 tsk sesamolja
1 msk tamarindpasta (går att ersättas mot saften av 4 msk citronjuice + 2 msk farinsocker)
Salt, peppar
För garnering kan följande användas: sesamfrön, hackad salladslök, noriark i små strimlor eller furukaki

Gör så här:
Blanda alla ingredienser som ingår i marinaden och ställ åt sidan.

Skär fisken i tunna och korta skivor cirka 5 cm korta. Ungefär som till sushi, salta och lägg i en flat tallrik i omlott.

Häll över marinaden och garnera med sesamfrön, salladslök, eller noriark.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *